Saturday 25 February 2012

Difinisi Kek (Apa itu Kek?)



1)Kek dibuat daripada campuran tepung,telur,gula,lemak.agen penaik dan perisa.
2)Ia boleh didapati dalam pelbagai bentuk dan saiz,sesuai untuk minuman petang,jamuan,kenduri dan sebagainya.
3)Ia berkhasiat kerana mengandungi zat protein,lemak dan karborhidrat.


JENIS-JENIS KEK

a)Kek cara putar contoh kek marvola,kek orange.
b)Kek cara enjut contoh kek bahulu gulung,kek nenes.
c)Kek cara gaul dan ramas contoh kek bantal.
d)Kek cara mencair contoh kek hadiah.
e)Kek putar satu langkah contoh kek debil.

BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT KEK

Tepung

1)Tepung gandum biasanya digunakan untuk menghasilkan kek.
2)Tepung mempunyai protein yang dipanggil sebagai gluten dan apabila dicampur dengan cecair ia akan menjadi kenyal dan boleh mengembang serta naik apabila dibakar.
3)Tepung yang mengandungi gluten yang tinggi akan menjadikan kek tersebut berat.
4)Tepung yang kurang glutien menjadikan kek ringan lembab dan bertestur rata.
5)Tepung yang baik mutunya hendaklah kering,tidak bergentel,berwarna kekuningan.
6)Kekuningan,tidak mengandungi serangga perosok dan berasa kesat apabila apabila dipici dengan jari.

No comments:

Post a Comment