MENGAPA KEK LEMBAB DI TENGAH
- Mungkin suhu oven tidak mencukupi dan masa memasak
terlalu pendek.
- Sukatan mentega terlampau banyak atau mentega telah di
biarkan terlalu lama di luar dan ia mencair sedikit
- Jika permukaan kek menjadi perang sedikit tutup loyang
dgn aluminium foil sehingga kek masak.
- Pastikan guna api atas dan bawah jika anda memasang
kipas pada dinding belakang oven. jika tiada kipas pada oven, memadai
menggunakan api bawah sahaja pada suhu 190C.
KEK MENDAP DI TENGAH DAN TENGGELAM
- Suhu ketuhar terlampau tinggi
- Gula dan mentega di pukul tidak cukup gebu
- Kekurangan tepung atau telebih gula
- Masa membakar terlalu pendek
- Kedudukan rak sewaktu membakar kek dalam loyang biasa
hendaklah diletakkan di rak tengah ketuhar
- Serbuk penaik berlebihan
KEK MEREKAH
- Elemen pemanas di sebelah atas terlalu panas dan
menyebabkan kek mudah merekah dan hangus
- Suhu ketuhar tidak begitu tepat atau terlampau tinggi
- Kandungan serbuk penaik terlalu banyak
- Sukatan tepung terlebih
- Masa membakar terlalu lama
KEK CHIFFON PENYEK
- Putih telur tidak dipukul dengan cukup kental dan kaku
- Kek chiffon hendaklan terus dibakar sebaik sahaja
selesai dibuat kerana jika dibiarkan di luar ketuhar selama 5 minit pun
kek akak turun selepas di bakar
- Bila telah masak terus terbalikkan loyang dan biarkan
kek tertanggal sendiri.
No comments:
Post a Comment